En föredömlig förskollärare i Botkyrka berättade om hur förskräckligt det var förut: "Då var det förvirrande när barnen hade olika vistelsetider, säger Isthar Malki. Många barn blev ledsna eftersom dom kanske tvingades att vara hemma vissa dagar. De barn som bara hade 15 veckotimmar kunde inte delta i alla aktiviteter och hamnade på så sätt utanför." Men glädjande kunde reportaget berätta att förskolan i Botkyrka nu har gladare barn som alla har rätt till minst 35 veckotimmar och kan delta i alla aktiviteter. Och de behöver inte alls vara med sina föräldrar. De får vara innanför - dvs i förskolan och inte utanför - dvs i familjen.
Men en sådan solskenshistoria var ju förstås SVT:s reportrar tvungna att se sig om i Sverige efter det nyupptäckta utanförskapet. Kan det vara så att det fortfarande finns barn som tvingas vara hemma med föräldralediga eller arbetssökande föräldrar? Mycket riktigt. SVT har upptäckt att det finns ett flertal kommuner som tycker att barnen skall vara hemma när föräldrarna är lediga. Som tur är har många politiker förstått hur det skall vara som t ex Alexandra Anstrell (M), ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge: "Jag tycker att skollagen är jättetydlig. Barnen ska vara i förskolan och man ska tillsammans med föräldrar lägga ett schema som passar barnens behov, inte någon annans behov."
Barn behöver vara i förskolan, de inte bara behöver det - de SKA vara i förskolan. Så där, nu känns det tryggt igen att leva i Sverige. Finns det orättvisor kan vi vara säkra på att SVT upptäcker dem och att det finns politiker som vill ställa allt till rätta igen.
(För en annan version, läs Aftonbladets Malin Wollin och "Förskolan är Till för Föräldrarna"